Kompostování - ať si žížaly dopřejí

22.03.2019

Většina z nás zná kompost asi hlavně ze zahrady, kde se používá k prohnojení půdy nebo rostlin. Co už ale tak známé není je vermikompostér. Na pohnojení je jeho výsledek - žížalí čaj - také ideální.

Vermikompostér se skvěle hodí do bytu, takže ho může použít každý a jeho velkou výhodou je, že můžete kompostovat celou zimu a i když budete delší dobu na dovolené. Kalifornské žížaly vydrží "bez jídla" až tři týdny.

Jak kompostér používat?

Stačí jej umístit do místnosti se stálou teplotou 5° - 20°C. Jakmile by klesla proces kompostování by se zastavil, protože žížaly by přestaly pracovat. Proto je vhodným prostředím například chodba nebo balkón. Není problém si jej vyrobit i po domácku.

Co lze kompostovat?

Na normálních kompostech jsme zvyklí kompostovat relativně všechen bioodpad. S vermikompostérem je to ale jinak:

  • Slupky
  • Odřezky ovoce a zeleniny
  • Kávová sedlina
  • Čajové sáčky
  • Citrusy
  • Uvadlé květiny, listy
  • Vaječné skořápky

Co naopak do vermikompostéru nikdy nedávejte:

  • Oleje a tuky
  • Mléčné výrobky
  • Kosti
  • Odřezky masa

S kompostováním se posouváme zase o něco dál co se týče třídění odpadu. Ne všechen odpad z hnědých popelnic totiž končí na kompostárnách. Velká většina měst žádná taková místa ani nemá zřízená, a tak bioodpad sváží do spaloven.

Vermikompostéry jsou tedy nespornou výhodou a dobrým pomocníkem do každé #zerowaste domácnosti. 

Další informace o kalifornských žížalách a správném kompostování si můžete přečíst tady.